Amerikan miniatyyrihevonen

Puhuttaessa vain ”minihevosista”, menevät usein puurot ja vellit sekaisin… Minihevosrotuihin kuuluvat esimerkiksi falabella, eurooppalainen miniatyyrihevonen ja amerikkalainen miniatyyrihevonen. Nämä sotketaankin usein keskenään ja luullaan niiden olevan yksi ja sama rotu. Näistä roduista amerikan miniatyyrihevonen on pisimmälle jalostettu, siroin rotu jota on jalostettu lähes 400 vuotta. Sen jalostuksessa on käytetty myös hevosrotuja ja kyseessä on todellakin hevonen joka on vain miniatyyrikokoinen!

Amerikan miniatyyrihevosen mittasuhteiden tulisi olla hevosmaiset, eli pieni, siro pää, pitkä kaula, pitkät ja sirot jalat sekä sporttinen runko jonka syvyys ei ole jalkojen mittaa suurempi.
AMHA:an (American Miniature Horse Association) rekisteröidyn amerikan miniatyyrihevosen suurin sallittu maksimikorkeus on 34″ eli noin 86cm. Miniatyyrihevosen korkeus mitataan viimeisen harjajouhen kohdalta joten kyseessä ei aivan tarkalleen ottaen ole säkäkorkeus.

Amerikan miniatyyrihevosen silmiinpistävin ominaisuus on tietenkin pieni ja kaunis ulkomuoto. On kuitenkin myös toinen ominaisuus mikä erottaa amerikan minihevoset useimmista poneista. Se ei näy päällepäin, mutta sen huomaa kyllä kun on amerikan minihevosen kanssa tekemisissä. Niiden hämmästyttävän utelias ja ystävällinen luonne hurmaa kertaheitolla! Positiivinen ja nöyrä asenne tekee ministä mukavan harrastuskaverin jonka kanssa ei tarvitse aina ”vääntää kättä” joka asiasta. Amerikan minit ottavat ihmiseen mielellään kontaktia ja niitä käytetäänkin paljon terapiahevosina. Erittäin suuren oppimiskykynsä ja mutkattoman luonteensa ansiosta minihevosia on koulutettu jopa opaskoiran sijaan opashevosiksi!

Miniatyyrihevosilla saatetaan kilpailla ajoluokissa joissa arvioidaan myös liikkeitä. Siksi osalla minihevosista on hyvinkin näyttävät liikkeet jo luonnostaan ja niitä saatetaan treenata myös pitkäjänteisesti. Jotkut kasvattajat suosivat erityisesti hyvin liikkuvia hevosia ja jotkut taas panostavat enemmän ulkomuotoon. Näyttävästi liikkuva ajohevonen on usein hieman eri tyyppinen erityisesti takaosan rakenteeltaan kuin ns. näyttelyhevonen.

Mitä minihevosilla voi sitten tehdä?
Lue täältä lisää! >>