Minihevosten esteluokat

Esteluokkia on kaksi, ”Jumps” ja ”Hunters”

Hevosten tulee olla vähintään 3 vuotiaita.
Esteen leveyden tulee olla vähintään n. 1,5m (5ft.) Estetolpat saavat olla korkeintaan n. 120 cm (48″)

Esteiden aloituskorkeus on n. 45-80cm (18″-32″)

Volttien teko on kielletty kilpailusuorituksen aikana.
Raippaa ei saa olla.

Ohjaaja saa halutessaan ylittää esteet hevosen kanssa tai kiertää itse esteen viereltä.
Esteitä on vähintää neljä erilaista ja hyppyjä 6-8.

Virhepisteet:
Pudotus 4vp
Kielto 3vp
Voltti 3vp
Oman kulkureitin ylittäminen uudelleen 3vp

Hunter luokassa arvioidaan myös tyyliä.

Tyylin arvostelu tapahtuu erikoisesteitä sisältävällä radalla.
Sama askellaji on pidettävä läpi radan (laukka tai ravi).
Ei saa tehdä voltteja.

Miniatyyrihevosten pito

Mitä minihevoset syövät? Missä minihevosia pidetään? Voiko niitä pitää isojen hevosten kanssa?

Minihevonen on hevonen kuten isommatkin hevoset. Vain koko on paljon pienempi ja tämä tietysti vaikuttaa esim. rehumääriin. Hevosen pitopaikoille on olemassa kuitenkin minimivaatimukset.

Vaikka minihevosen katokseksi käytännössä sopisi hyvin vaikka leikkimökki, ei se yleensä täytä kuitenkaan hevosenpidolle asetettuja minimimääräyksiä. Karsinan minimikoko hevoseläimelle on 4 neliömetriä ja minimikorkeus 2,2m.

Mikään tarha tai laidun ei ole koskaan millekään hevoselle liian suuri. Mitä suurempi, sen parempi. Mini tyytyy kuitenkin tarvittaessa suurta hevosta pienempäänkin tarhaan. Mitä pienempi tarha, sitä tärkeämpää on huolehtia säännöllisestä liikunnasta.

Isojen hevosten aitauksiin pitää yleensä lisätä lankkua tai sähkölankaa alimpiin kerroksiin. Korkeudeltaan 80-100cm korkuinen aita on yleensä riittävä minihevoselle.

Meillä on laitumilla 2-3 lankaa matalissa lehmien aitatikuissa. Talvisin minihevoselle on aidattu puuaidalla jossa on myös sähkölankaa.

Voiko minihevosta pitää isojen hevosten kanssa?

Paras kaveri minihevoselle on toinen minihevonen. Minihevosia pidetään kuitenkin usein myös isompienkin hevosten kanssa. Hevosten toimeen tuleminen riippuu aina niiden välisestä ”kemiasta” ja yksilöiden tavasta kommunikoida erityisesti riitatilanteissa. Joillakin hevosilla takakavio lentää hyvinkin herkästi kun taas toiset ennemmin luimivat ja kääntävät varoittavasti takapuoltaan.

Hyvä on kuitenkin tiedostaa että mikäli iso hevonen minihevosta potkaisee niin hajoaahan se helpommin kuin esim suuriluisempi ja isompi shetlanninponi.

Tarkeneeko minihevonen pihatossa?

Minihevonen kasvattaa erittäin paksun talviturkin jolla se pärjää yleensä koko talven pihatossa. Mikäli hevonen on hyvin hoikka, se saattaa palella helpommin. Viluisen hevosen tunnistaa tärinästä ja jalat nipussa kyhjöttävästä olemuksesta. Pihatossa asuva mini tarvitsee kylmässä ilmalla enemmän heinää kuin tallissa asuva.

Miniatyyrihevosen ruokinta

Miniatyyrihevonen tarvitsee vähintään 1,5kg heinää päivässä. Oikea määrä on yksilöllistä kuten kaikilla hevosilla. Mikäli hevonen ei liho liikaa niin heinää voi olla tarjolla vaikka koko ajan. Liikalihavuus on kuitenkin hevoselle aina vaarallista joten siihen pitää puuttua mikäli näyttää että mini alkaa lihoa liikaa eikä kylkiluut ole enää tunnettavissa.

Mikäli heinä ei riitä, voidaan antaa väkirehuja. Rehusäkeissä on yleensä annosteluohjeet vain hevosille ja poneille. Olemme tulkinneet ohjeita niin että olemme antaneet noin puolet ponin annosmäärästä.

Täysrehujen kanssa pitää ottaa huomioon se että koska minien väkirehumäärä on kovin pieni, ei siinä olekaan riittävästi kivennäisiä ja vitamiineja. Täysrehuissa on usein laskettu niin että niitä syötetään ainakin pari litraa päivässä jolloin niiden lisäravinteitä on riittävä määrä päivän tarpeeseen. Täysrehuja syöttäessä minit tarvitsevatkin siis vielä lisäkivennäistä ja vitamiineja!

Miniatyyrihevosten kilpailu ja näyttelyluokat

Alla on esitelty lyhyesti joitakin virallisten amerikan miniatyyrihevosten kilpailu ja näyttelyluokkia. Luokkia on paljon erilaisia joista löytyy varmasti jokaiselle hevostyypille ja ohjaajalle sopiva laji!

Halter luokat

Hevosen rakenne esitetään ja erityisesti kaula pyritään esittämään pitkänä ja taipuisana.

Ajoluokat

Ajoluokissa arvostellaan mm. askellajien ja liikkeiden laatua sekä hevosen muotoa. Esitettäviä askellajeja ovat käynti ja kaksi nopeutta ravissa eli ”pleasure trot” (hitaampi) ja ”working trot” (lisätty).

Classic Pleasure
50% painosta takaosalla
Matala muoto, niska noin sään korkeudella
Pää luotisuoralla (otsa eteenpäin)
Matalat mutta pitkät ja letkeät liikkeet
Katso video >>

Country Pleasure
60% painosta takaosalla
Niska korkein kohta
Korkeammat mutta luonnolliset liikkeet. Askeleen korkeus ei saa ylittää polven korkeutta.
Katso video >>

Single Pleasure
70% painosta takaosalla
Niska korkein kohta
Erittäin kootut askellajit ja muoto
Katso video >>

Esteluokat

Hevonen talutetaan/juoksutetaan esteiden yli. Esteiden korkeus on noin 45-60cm

Hunter luokassa arvostellaan hyppyjen tyyli. Sama askellaji on pidettävä yllä koko luokan ajan.

Jumper luokassa sijoituksen määräytyvät virhepisteiden (esim. puomin pudotus) perusteella.

Liberty

Hevosen liikkeet ja karisma esitetään päästämällä hevonen vapaaksi. Sen tulisi esittää kaikki askellajit molempiin suuntiin. Hevosen tulisi esittää eloisaa laukkaa ja näyttävää, korkeaa ravia sekä liikkua mielellään.
Ohjelmaan valitaan hevoselle sopiva taustamusiikki.
Hevonen on saatava kiinni ohjelman päätyttyä puolentoista minuutin kuluessa.

Tehtäväluokat

Tehtäväluokissa suoritetaan erilaisia kuuliaisuutta, taitoa ja rohkeutta vaativia tehtäviä joko maasta käsin taluttaen tai kärryillä ajaen.

Maastakäsin (Halter Obstacle)

Ajaen (Obstacle Driving)

Mitä minihevosten kanssa voi tehdä?

Katso myös miniatyyrihevosten viralliset kilpailuluokat >>

Pienen kokonsa ja siron rakenteensa vuoksi amerikan miniatyyrihevosilla voivat mahdollisesti ratsastaa vain pienet lapset. Tämä riippuu paljon hevosen rakenteesta, kunnosta ja koosta sillä yksilökohtaisesti jotkut ovat rotevampia kuin toiset ja kokokin vaihtelee.

Minit ovat nöyräluonteisia ja erittäin nopeita oppimaan. Ne onkin useimmiten hyvin helppo opettaa ajolle tai tekemään vaikka erilaisia temppujakin. Amerikan minihevonen vetää kärryillä helposti pariakin aikuista! Valjakkoajoluokissa minihevosilla on tullut jopa menestystäkin.

Pienikokoisilla ja hyvin kilteillä hevosilla pääsevät jo pienemmätkin lapset harjoittelemaan erilaisia asioita hevosten kanssa turvallisesti. Älykkäitä minihevosia on koulutettu myös jopa opaskoiran tapaan opashevosiksi. Myös terapiahevosina näkee usein minihevosia.

Seurahevosena mini on tietysti myös näppärä kuljettaa mukana vaikkapa kilpailumatkoilla.

Amerikan miniatyyrihevonen on rakenteeltaan hyvin sporttinen ja sillä onkin myös valtava hyppykyky. Maailmalla kilpaillaankin minien esteluokissa niin että taluttaja ohjaa hevosen läpi esteradan. Amerikan minihevoset hyppäävät jopa yli metrin korkuisia esteitä!

Suomessa miniatyyrihevosten näyttelyitä on vielä harvassa mutta maailmalla ne ovat hyvin suosittuja. Niissä on erilaisia luokkia aina ulkomuotoluokista ajoluokkiin. Suomessa minihevosten kanssa voi kuitenkin käydä esim match showssa.