Miniatyyrihevosten pito

Mitä minihevoset syövät? Missä minihevosia pidetään? Voiko niitä pitää isojen hevosten kanssa?

Minihevonen on hevonen kuten isommatkin hevoset. Vain koko on paljon pienempi ja tämä tietysti vaikuttaa esim. rehumääriin. Hevosen pitopaikoille on olemassa kuitenkin minimivaatimukset.

Vaikka minihevosen katokseksi käytännössä sopisi hyvin vaikka leikkimökki, ei se yleensä täytä kuitenkaan hevosenpidolle asetettuja minimimääräyksiä. Karsinan minimikoko hevoseläimelle on 4 neliömetriä ja minimikorkeus 2,2m.

Mikään tarha tai laidun ei ole koskaan millekään hevoselle liian suuri. Mitä suurempi, sen parempi. Mini tyytyy kuitenkin tarvittaessa suurta hevosta pienempäänkin tarhaan. Mitä pienempi tarha, sitä tärkeämpää on huolehtia säännöllisestä liikunnasta.

Isojen hevosten aitauksiin pitää yleensä lisätä lankkua tai sähkölankaa alimpiin kerroksiin. Korkeudeltaan 80-100cm korkuinen aita on yleensä riittävä minihevoselle.

Meillä on laitumilla 2-3 lankaa matalissa lehmien aitatikuissa. Talvisin minihevoselle on aidattu puuaidalla jossa on myös sähkölankaa.

Voiko minihevosta pitää isojen hevosten kanssa?

Paras kaveri minihevoselle on toinen minihevonen. Minihevosia pidetään kuitenkin usein myös isompienkin hevosten kanssa. Hevosten toimeen tuleminen riippuu aina niiden välisestä ”kemiasta” ja yksilöiden tavasta kommunikoida erityisesti riitatilanteissa. Joillakin hevosilla takakavio lentää hyvinkin herkästi kun taas toiset ennemmin luimivat ja kääntävät varoittavasti takapuoltaan.

Hyvä on kuitenkin tiedostaa että mikäli iso hevonen minihevosta potkaisee niin hajoaahan se helpommin kuin esim suuriluisempi ja isompi shetlanninponi.

Tarkeneeko minihevonen pihatossa?

Minihevonen kasvattaa erittäin paksun talviturkin jolla se pärjää yleensä koko talven pihatossa. Mikäli hevonen on hyvin hoikka, se saattaa palella helpommin. Viluisen hevosen tunnistaa tärinästä ja jalat nipussa kyhjöttävästä olemuksesta. Pihatossa asuva mini tarvitsee kylmässä ilmalla enemmän heinää kuin tallissa asuva.

Miniatyyrihevosen ruokinta

Miniatyyrihevonen tarvitsee vähintään 1,5kg heinää päivässä. Oikea määrä on yksilöllistä kuten kaikilla hevosilla. Mikäli hevonen ei liho liikaa niin heinää voi olla tarjolla vaikka koko ajan. Liikalihavuus on kuitenkin hevoselle aina vaarallista joten siihen pitää puuttua mikäli näyttää että mini alkaa lihoa liikaa eikä kylkiluut ole enää tunnettavissa.

Mikäli heinä ei riitä, voidaan antaa väkirehuja. Rehusäkeissä on yleensä annosteluohjeet vain hevosille ja poneille. Olemme tulkinneet ohjeita niin että olemme antaneet noin puolet ponin annosmäärästä.

Täysrehujen kanssa pitää ottaa huomioon se että koska minien väkirehumäärä on kovin pieni, ei siinä olekaan riittävästi kivennäisiä ja vitamiineja. Täysrehuissa on usein laskettu niin että niitä syötetään ainakin pari litraa päivässä jolloin niiden lisäravinteitä on riittävä määrä päivän tarpeeseen. Täysrehuja syöttäessä minit tarvitsevatkin siis vielä lisäkivennäistä ja vitamiineja!

2 thoughts on “Miniatyyrihevosten pito

 1. Moikka. Olisin kiinnostunut pikku heposta.
  Meillä on ollut omia hevosia pari ja hoitohevosia.
  Lähinnä haluaisin sellaisen joka on tottunut/ soveltuu vapaaseen heinään.
  (Vuohilla koko ajan heinä)
  Minulla on 2 kilttiä sarvetonta 🐐 pukkia jotka eläneet hepojen kanssa.
  Pihatto (lämpöerittetty) ja paljon tilaa sähköstettynä firmani pihassa.
  Eläinten turvakoti, eläinhoitola, eläintarvikemyymälä ym
  Kerrotko millsisia ihanuuksia etsisi nyt kotia. 2 tietysti otetaan 😊.
  T. Tuulia, Tuiskun rakkaat lemmikit

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s